УКРАЇНСЬКЕ ТОВАРИСТВО

НЕРУЙНІВНОГО КОНТРОЛЮ ТА ТЕХНІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ

Сторінки історії Товариства: 2021-2023 роки

Главная

Про нас

Члени УТНКТД

Як вступити

Сертифікація

Стандартизація

Атестація ЛНК

Послуги з НК

Публікації

Конференції

Конкурси

Фотоальбом

Для контактів

 

 

2023

Опубліковано №4 за 2023 рік журналу "Технічна діагностика та неруйнівний контроль"
  Конференція «Сучасні напрями розвитку адитивних технологій»
  Спогади про видатного вченого Б.Є. Патона
  Опубліковано №3 за 2023 рік журналу "Технічна діагностика та неруйнівний контроль"
  Генеральна Асамблея Європейської федерації з НК в Лісабоні
  Короткий звіт про 13-у Європейську конференцію з НК ЕСNDT-2023
  Опубліковано №2 за 2023 рік журналу "Технічна діагностика та неруйнівний контроль"
  Опубліковано №1 за 2023 рік журналу "Технічна діагностика та неруйнівний контроль"
  Новини в галузі стандартизації
  Навчальний посібник «Моніторинг стану конструкцій (введення в професію)»
  Пам'яті Юрія Купріяновича Бондаренка
2022 Вийшов черговий номер Інформаційного бюлетеню "НК-інформ"
  Нова монографія в галузі неруйнівного контролю
2021 Неруйнівний контроль на Міжнародному промисловому форумі
  Друга науково-практична конференція «Неруйнівний контроль та моніторинг технічного стану»
  Вітаємо з 85-річним ювілеєм В.О. Троїцького
 

Про професійну співпрацю УТ НКТД з ASNT

  Щорічне засідання Міжнародного комітету з неруйнівного контролю
  До 25-річчя створення в ДП "Укрметртестстандарт" лабораторії вимірювань у сфері НК
  До 30-річчя Науково-виробничої фірми «ЗОНД»
  Кафедрі енергетичного менеджменту та технічної діагностики Івано-Франківського НТУ нафти і газу – 15 років
   


2023


 

Опубліковано №4 за 2023 рік журналу "Технічна діагностика та неруйнівний контроль"

В номері:

  • Академік Борис Євгенович Патон. До 105-річчя від дня народження

  • ЛОБАНОВ Л.М., САВИЦЬКИЙ В.В., ШУТКЕВИЧ О.П., ШИЯН К.В., КИЯНЕЦЬ І.В. Неруйнівний метод визначення залишкових напружень у зварних з’єднаннях на основі використання імпульсів струму високої щільності та спекл-інтерферометрії

  • ВОРОНА Г.В., МАХНЕНКО О.В., МІЛЕНІН О.С. Ефективність розвантаження ділянки трубопроводу АЕС з дефектом стоншення стінки при встановлені бандажу або зварної муфти

  • ДЯДІН В.П., ДАВИДОВ Є.О. Утворення крайових хвиль від напівпрозорих тріщин

  • НЕДОСЄКА С.А., НЕДОСЄКА А.Я., ЯРЕМЕНКО М.А., ОВСІЄНКО М.А., БОЙЧУК О.І. Багатоступенева фільтрація та багатопараметрична кластеризація подій АЕ

  • МУРАВСЬКИЙ Л.І. Розвиток оптико-цифрових методів неруйнівного контролю тонкостінних оболонкових конструкцій авіакосмічної техніки (Огляд)

  • ПОСИПАЙКО Ю.М., АНДРЕЄВ А.М. Моніторинг технічного стану резервуарів на українській антарктичній станції «Академік Вернадський»

  • П’ята наукова конференція з неруйнівного контролю литва, кованих і вальцьованих виробів

  • XX Міжнародний енергетичний бізнес-форум

  • Новини Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики


 

Конференція «Сучасні напрями розвитку адитивних технологій»


  
27 листопада 2023 року в Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України відбулася конференція «Сучасні напрями розвитку адитивних технологій», що була присвячена 105-й річниці від дня народження академіка Бориса Патона.
Захід проходив у змішаному форматі та об’єднав науковців і фахівців, які працюють у галузі адитивних технологій.
     У конференції взяли участь представники Інституту електрозварювання ім. Є.О.Патона НАН України, Інституту металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України, Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України, Інституту надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН України, Фізико-технологічного інституту металів і сплавів НАН України, Інституту транспортних систем і технологій НАН України, Інституту чорної металургії ім. З.І. Некрасова НАН України, Інституту механіки ім. С.П.Тимошенка НАН України, Інституту магнетизму НАН України та МОН України, Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України, Українського державного хіміко-технологічного університету, ПрАТ «НВО «Червона Хвиля», ТОВ «Фроніус Україна», ТОВ «Адитивні лазерні технології України», НВФ «Діагностичні прилади», НВФ «Ультракон», АТ «Інститут титану», ТОВ «НВО «ГЛОБАЛ ІНЖИНІРІНГ», АТ «Мотор Січ» тощо.
     Також під час роботи конференції була проведена виставка «Зварювання та споріднені технології».


  Дізнатися більше і переглянути фотозвіт 


Джерело: web-сайт ІЕЗ ім. Є.О. Патона НАН України


Спогади про видатного вченого Б.Є. Патона

 

     Спеціальний випуск друкованого видання УТ НКТД "НК-Інформ" має назву "Борис Патон - фундатор науки з дефектоскопії та моніторингу конструкцій. Спогади про спільні досягнення".

Видання присвячене 105-й річниці від дня народження Бориса Євгеновича Патона (1918-2020) - академіка, президента Національної академії наук України, директора Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона, його внеску в розвиток сучасних технологій зварювання і споріднених технологій.

     Публікація складається з двох частин. В першій - автор (проф. В.О. Троїцький) ділиться з читачами своїми спогадами про багаторічну спільну роботу з Б.Є. Патоном - фундатором нового та той час наукового напрямку "технічна діагностика та неруйнівний контроль". В другій частині йдеться про основні напрямки робіт відділу неруйнівних методів контролю ІЕЗ ім. Є.О.Патона з дефектоскопії та моніторингу стану зварних конструкцій та споруд.

     За цим посиланням: Troitskiy_Memories about Paton.pdf можна завантажити електронну версію збірника. Приймаються замовлення на друковану версію: ndt@paton.kiev.ua, larimart@ukr.net.


 

Опубліковано №3 за 2023 рік журналу "Технічна діагностика та неруйнівний контроль"

В номері:

  • СОЛОМАХА Р.М., РИБАЧУК В.Г., УЧАНІН В.М. Розподіл ефективної коерцитивної сили складених зразків при її вимірюванні приставними магнітними перетворювачами

  • МІЛЕНІН О.С., ГЛУХОВСЬКИЙ В.Ю., ВЕЛИКОІВАНЕНКО О.А., ЛИТВИНЕНКО В.А. Чисельно-інструментальний метод термографічного контролю стану великогабаритних конструкцій та споруд

  • ЛОБАНОВ Л.М., СТЕЛЬМАХ Д.І., САВИЦЬКИЙ В.В., ДЯДІН В.П., ШУТКЕВИЧ О.П., КОЗАЧЕК А.Г. Дистанційна оцінка пошкоджень Київської телевежі на основі застосування аерофотозйомки та методу фотограмметрії

  • ЮРЖЕНКО М.В., КОВАЛЬЧУК М.О., КОНДРАТЕНКО В.Ю., ДЕМЧЕНКО В.Л., ГУСАКОВА К.Г., ВЕРБОВСЬКИЙ В.С., ЖУК Г.В., КОСТОГРИЗ К.П., ГОЦИК І.А. Вплив газових сумішей водню з метаном на фізичну та хімічну структуру поліетиленових труб з ПЕ-80

  • НЕДОСЄКА С.А., НЕДОСЄКА А.Я., ЯРЕМЕНКО М.А., ОВСІЄНКО М.А., ГУР’ЯНОВ О.М. Використання методу акустичної емісії для оцінки змін властивостей сталі 17Г1С після тривалої експлуатації

  • QUINTANA M.J., JI Y., COLLINS P.C. Затребуваність і перспективи поєднання матеріалознавства та неруйнівної оцінки матеріалів для адитивного виробництва металопродукції

  • 13-а Європейська конференція з неруйнівного контролю

  • Державний політехнічний музей імені Бориса Патона

  • Міжнарожний промисловий форум

  • Пам’яті В.В. Панасюка

  • Новини Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики

     Натиснувши на фото обкладинки журналу можна переглянути текст розділу "Новини Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики" і звіт про 13-ту Європейську конференцію з НК в Лісабоні, що розміщено на цьому сайті з дозволу видавництва.

     Для інформації стосовно отримання повної електронної версії цього номеру і передплати наводимо посилання https://patonpublishinghouse.com/ukr/journals/tdnk/subscription на сайт журналу.


 

Генеральна Асамблея Європейської федерації з НК в Лісабоні

(за матеріалами офіційного Протоколу засідання)

 

4 липня 2023 року в рамках 13-ї Європйської конференції з неруйнівного контролю в Лісабоні відбулося засідання Генеральної асамблеї Європейської федерації з неруйнівного контролю (EFNDT).

Було повідомлено, що Російське товариство НКТД було відсторонено від участі в засіданнях EFNDT і позбавлене права голосу у зв’язку із запровадженими щодо РФ європейськими санкціями. Напередодні засідання було отримано електронний лист від РОНКТД про відмову від членства в EFNDT.

Президент EFNDT Fermin Gomez (Португалія)  представив звіт Ради директорів Федерації, повідомив про відставку віце-президента EFNDT Алєксандра Мулліна (РФ), Pavel Mazal (Чехія), закінчення повноважень Peter Trampus (Угорщина), а також запропонував створити новий форум цивільного будівництва та конструкцій.

Відбулася дискусія щодо робочих груп і нового Статуту організації, web-сайту і електронної газети EFNDT, угоди про співпрацю з фінансових питань з TIC - міжнародною асоціацією, що представляє незалежні компанії з випробувань, перевірки та сертифікації.

Peter Trampus підбив підсумки виконання Європейського проекту RIMA (Robotics for Inspection and Maintenance), спрямованого на створення мережі центрів цифрових інновацій і галузевих асоціацій для підтримки впровадження робототехніки та допомоги малим і середнім компаніям, розробки нових рішень для різних галузей промисловості.

Etienne Martin (Франція) розповів про взаємовідносини EFNDT з ENIQ (European network for inspection and qualification).

Rene Klieber (бухгалтер EFNDT, Швейцарія) і Casper Wassink (аудитор EFNDT, Нідерланди) пояснили питання бюджету EFNDT на 2023 рік.

Thomas Wenzel (Німеччина), Bento Alves (Португалія) і David Gilbert (Велика Британія) взяли участь в обговоренні питання сертифікації персоналу, зазначивши, зокрема, що системи сертифікації товариств з НК їхніх країн вже перейшли на випуск цифрових сертифікатів з QR-кодом, завдяки якому кожен сертифікат можна перевірити за кілька секунд.

Відбулися вибори президента, віце-президента та членів Ради директорів EFNDT. Нижче наведено список обраних членів Ради директорів.

 

Президент:

Fermin Gomez 

Іспанія

Віце-президент:

Ezio Tuberosa

Італія

Члени:

Bento Ottone Alves

Португалія

 

Gerald Idinger

Австрія

 

Thomas Wenzel

Німеччина

 

David Gilbert

Велика Британія

 

Peter Fisch

Швейцарія

 

Tomasz Chady

Польща

 

Frederic Schaditzki

Франція

 

На завершення засідання, його учасникам була представлена відеопрезентація, присвячена наступній Європейській конференції з НК, яка відбудеться в 2026 році в Вероні (Італія).

 


Короткий звіт про 13-у Європейську конференцію з неруйнівного контролю ЕСNDT-2023

 

     На протязі 3-7 липня 2023 року у Лісабоні (Португалія), відбулася 13-а Європейська конференція з неруйнівного контролю (13th European Conference on Non-Destructive Testing – ЕСNDT-2023). В роботі форуму брали участь члени Європейської федерації з неруйнівного контролю (EFNDT) і ряд асоційованих членів (Південно-Африканська республіка, Японія та інші). Україну на конференції представляли співробітники Національної Академії наук України та Національного технічного університету України “KПІ ім. Ігоря Сікорського”, які зробили  доповіді зі створення систем неруйнівного контролю та захисту літальних апаратів від обледеніння (М. Казакевич), а також щодо практичних питань діагностики вихрострумовим методом (В. Учанін, Ю. Лисенко).

     Конференція була організована Асоціацією з неруйнівного контролю Португалії (FSEND-RELACRE) під егідою EFNDT, яка відзначила 25-річний ювілей від дня заснування (1998). Українське товариство неруйнівного контролю та технічної діагностики є одним з організаторів та постійним учасником заходів Федерації, які проходили в Празі, Мюнхені, Гетеборзі та інших центрах Європи.

     Високий рівень представництва та масштаб організації продемонстрували важливість цього напряму  інженерії для створення умов безпечної експлуатації відповідальних об’єктів промисловості і транспорту.

     Програма міжнародного форуму включала демонстрацію останніх досягнень в дослідженнях та застосуванні методів НК в різних секторах. На потужній виставці, що проходила одночасно, було продемонстровано сучасне обладнання в галузі НК, яке підтверджувало зв'язок науки та її практичного застосування. Україну на виставці представляв колектив ПрАТ "АСОЦІАЦІЯ ОКО" (Т. Луценко).

     Під час відкриття конференції до учасників звернулись президент Асоціації НК Португалії пан Бенто Оттоне Aлвeс та президент EFNDT пан Фермін Гомес Фралле з теплими  побажаннями. Доповіді щодо останніх наукових досягнень в галузі НК (іх було 346) стосувались усіх напрямків дефектоскопії за секціями: - NDT композитів; - Ультразвук (лазерна  та ультразвукова техніка, з повітряним зв'язком, нелінійна); - Поверхневі методи (MPI & PT); - NDE & NDT цивільної інфраструктури, структурної інженерії та матеріалів; - Green & Echo Technology, - акустичний моніторинг; - Емісійний, резонансний, вібраційний аналіз; - Біомедичні технології та інші.

     В останній день конференції відбулися Генеральна асамблея ЕFNDT з загальних питань та спільний семінар ЕFNDТ-ICNDT за темою “Навчання, кваліфікація та сертифікація – нова редакція стандарту 9712”. Офіційна публікація доповідей запланована в серпні ц.р.

     Важливою подією міжнародної зустрічі був День наукових досліджень Міжнародної академії НК (АNDTІ). Українське товариство НКТД знаходилось у витоків заснування АNDTI, почесним членом якої у свій час було обрано академіка Б.Є.Патона.  В ході засідання діючий президент Академії – Пітер Трампус доповів про перспективи розвитку Академії, а екс-президент та засновник ANDTІ Джузеппе Нардоні розповів про можливості залучення законів квантової фізики для розвитку дефектоскопії. Дійсний член Академії Девід Гілберт (Британський Інститут НК) запропонував інтегровану Програму підготовки з NDT. Це підтримав Пітер Трампус у доповіді щодо створення курсу щодо вищої освіти, який оформлено у вигляді пілотного проекту “NDT, Інженерія цілісності”. Він пропонує включити кваліфікацію “NDT” до переліку спеціальностей вищої освіти, пропагувати та вважати одним з пріоритетів діяльності АNDTІ. Це важлива професія, яка спрямована на розробку матеріалів, методів та технологій НК, оцінку працездатності конструкцій на базі матеріалознавства, механіки руйнування та інших наук, гарантуючих безпеку в індустрії.

     В цілому 13-а Європейська конференція з НК в Лісабоні пройшла на високому рівні. Наступна – 14th ECNDT планується у 2026 році у Вероні (Італія).

     На пам'ять від Лісабону залишаються  доброзичливість Португалії і причал від якого Васко де Гама відплив за своєю мрією відкриття нових шляхів.

 

Автор: М. Л. Казакевич

заст. голови УТ НКТД, к.хім.н., с.н.с., дійсний член АNDTІ

 


 

Опубліковано №2 за 2023 рік журналу "Технічна діагностика та неруйнівний контроль"

В номері:

  • Лауреати премій НАН України імені видатних учених

  • Інтерв’ю з директором ТОВ НВФ «Ультракон» Ігорем Павлієм

  • УЧАНІН В.М., ЛУЦЕНКО Г.Г.,ОПАНАСЕНКО А.В. Автоматизовані системи вихрострумового контролю з накладними перетворювачами подвійного диференціювання

  • ЮЗЕФОВИЧ Р.М., ЯВОРСЬКИЙ І.М., ЛИЧАК О.В., ГНАТИШИН В.В., ВАРИВОДА М.З. Виділення та аналіз детермінованої складової вібрацій методом найменших квадратів

  • ЛОБАНОВ Л.М., КНИШ В.В., ПАЩИН М.О., КОТ В.Г., МІХОДУЙ О.Л., ПЕКАР Є.Д., LUYI HUANG, АЛЬОШИН А.О. Неруйнівне визначення залишкових напружень у зварних з’єднаннях на базі поєднання ультразвукового методу та електронної спекл-інтерферометрії

  • ПЛЄСНЕЦОВ С.Ю., СУЧКОВ Г.М., МИГУЩЕНКО Р.П., КРОПАЧЕК О.Ю., ПЛЄСНЕЦОВ Ю.О., ДОНЧЕНКО А.В. Застосування ультразвукових пакетних імпульсів хвиль Релея для контролю твердості поверхнево загартованих металів

  • СТЕШЕНКО Я.В., МОМОТ А.С., ПРОТАСОВ А.Г., МУРАВЙОВ О.В. Автоматизація процесу сегментації зображень дефектів металевих поверхонь з використанням нейронної мережі U-Net

  • ЮРЖЕНКО М.В., КОВАЛЬЧУК М.О., КОНДРАТЕНКО В.Ю., ДЕМЧЕНКО В.Л., ГУСАКОВА К.Г., ВЕРБОВСЬКИЙ В.С., ЖУК Г.В., КОСТОГРИЗ К.П., ГОЦИК І.А. Вплив газових сумішей водню з метаном на фізичну та хімічну структуру поліетиленових труб діючих газорозподільних мереж України

  • ІНФОРМАЦІЯ

  • Новини Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики

     Натиснувши на фото обкладинки журналу можна переглянути текст розділу "Новини Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики".

     Для інформації стосовно отримання повної електронної версії цього номеру і передплати наводимо посилання https://patonpublishinghouse.com/ukr/journals/tdnk/subscription на сайт журналу.


 

Опубліковано №1 за 2023 рік журналу "Технічна діагностика та неруйнівний контроль"

 

     Починаючи з цього номеру в журналі започатковується нова рубрика – «Новини Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики». У ній будуть публікуватися статті про нові технології НКТД; висвітлюватися новини в галузі стандартизації і сертифікації персоналу з НК; обговорюватися проблемні питання, з якими стикаються спеціалісти, що розробляють технології, прилади і виконують НК; надаватися інформаційні матеріали про різноманітні заходи з НК в Україні та за кордоном і участь у них українських спеціалістів тощо.

Ця рубрика відкривається на заміну Інформаційному бюлетеню УТ НКТД «НК-інформ» з метою більшого охоплення спеціалістів, що працюють у галузі неруйнівного контролю і технічної діагностики.
Запрошуємо Вас, шановні читачі, брати участь в інформаційному наповненні цього розділу журналу і надсилати для публікації в ній матеріали, що можуть зацікавити читачів журналу.

 

     Натиснувши на фото обкладинки журналу (праворуч) можна переглянути зміст номеру і текст розділу "Новини Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики".

     Для інформації стосовно отримання повної електронної версії цього номеру і передплати наводимо посилання https://patonpublishinghouse.com/ukr/journals/tdnk/subscription на сайт журналу.


 

Новини в галузі стандартизації


     Наказом №288 від 28 грудня 2022 р. ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», яке виконує функції національного органу стандартизації, прийнято 20268 європейських нормативних документів CEN/CENELEC як національні нормативні документи методом підтвердження з наданням чинності з 31 грудня 2023 р.
     Значну кількість цих стандартів складають стандарти з неруйнівного контролю, перелік яких наведено за цим посиланням.

     Технічним комітетам стандартизації України доручено визначити національні стандарти, положення яких суперечать положенням прийнятих відповідно з цим наказом європейських стандартів CEN/CENELEC, прийняти та надати до ДП «УкрНДНЦ» протоколи засідань щодо їх скасування, а також визначити гармонізовані національні стандарти, зміни та поправки до них, які необхідно скасувати.


 

Навчальний посібник «Моніторинг стану конструкцій (введення в професію)»


     Вийшла з друку нова книга з питань неруйнівного контролю: «Моніторинг стану конструкцій (введення в професію)» (автор - проф. В.О. Троїцький, видавництво НВФ «Інтерсервіс»).
     У книзі представлені основи неруйнівного контролю якості металоконструкцій, газо- та нафтопроводів, елементів залізничного транспорту, продукції машинобудування, посудин високого тиску, композиційних матеріалів, а також 120 технологій та навчальних плакатів з моніторингу стану конструкцій.
     У книзі описані оригінальні рішення з магнітного, капілярного та інших методів неруйнівного контролю. Так, в останні роки почав широко застосовуватися рухомий рентгенотелевізійний контроль. Дефектоскопісти України навчилися виготовляти недорогі, портативні, дистанційно-керовані Р
ТК-перетворювачі, за допомогою яких можливо виконувати моніторинг технічного стану будь-яких об’єктів, виготовлених з будь-яких матеріалів. Портативні РТК-перетворювачі можуть бути створені на основі мініатюрних стоматологічних ПЗЗ-матриць або на основі флюороскопічних екранів та оптоелектроніки високої роздільної здатності, яка використовується в астрономії. Обидва рішення дозволять виконувати НК у реальному часі без затратних матеріалів. Такі РТК-технології з часом зменшать застосування УЗК і повністю витіснять плівкову радіографію.
     Під керівництвом проф. В.О. Троїцького, завідувача відділу ІЕЗ ім. Є.О. Патона, виконано чимало робіт з оцінки якості різних споруд, розроблено багато методик радіаційних, магнітних, акустичних, оптичних, теплових та інших методів оцінки стану матеріалів.
     Приймаються заявки на замовлення книги: ndt@paton.kiev.ua, larimart@ukr.net.


Пам'яті Юрія Купріяновича Бондаренка


     Дирекція і колектив Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України, Правління Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики з глибоким сумом сповіщає, що вранці 26 січня на 76 році життя назавжди зупинилося серце нашого колеги і друга


БОНДАРЕНКА ЮРІЯ КУПРІЯНОВИЧА
 

кандидата технічних наук, ветерана Інституту електрозварювання ім. Є.О.Патона НАН України, провідного наукового співробітника лабораторії надійності зварних конструкцій, керівника сектору атестації, сертифікації та технічної експертизи, члена правління Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики, члена-кореспондента Транспортної академії України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки.

     Ю. К. Бондаренко народився в Києві. Після закінчення в 1971 р. Київського політехнічного інституту, незмінно працював в Інституті електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України. У 1986 р. захистив кандидатську дисертацію за фахом «методи контролю в машинобудуванні». Займався дослідженнями, розробкою та впровадженням засобів забезпечення якості в галузях машинобудування, транспорту, нафтопроводів та хімічної промисловості. Він приймав безпосередню участь у розробці і впровадженні систем неруйнівного контролю й забезпечення якості на ряді провідних підприємств: «Мостобуд» (Київ), Дрогобицький долотний завод, Харцизький трубний завод, Крюківський вагонобудівний завод, НВФ «Зонд» (Івано-Франківськ), ВО «Оріана» (Калуш), Виксунський і Бакинський металургійні заводи, Житомирський завод металоконструкцій, АТ «Дніпроазот» та на багатьох інших промислових підприємствах, керував роботами з технічної експертизи та організації випробувань зварних конструкцій, виробів, матеріалів, технологій, розробками систем управління якістю зварювального виробництва, досліджував проблеми та методи забезпечення якості, технічноі експертизи, управління ризиками у зварювальному виробництві, технологічних процесів зварювання та технічних послуг у галузі зварювання і неруйнівного контролю.

     Ю. К. Бондаренко – один із організаторів Національного атестаційного комітету України з неруйнівного контролю. Упродовж 32 років входив до складу правління Українського товариства НКТД, був членом товариства зварювальників України, головою атестаційної комісії персоналу з акредитації Національного агентства з акредитації України; технічних комітетів ТК-44, ТК-78 Національного органу стандартизації, аудитором із системи управління якістю «TUV Reinland», аудитором із продукції і послуг в системі «УкрСЕПРО», одним із учасників розробки і гармонізації стандартів та інших НД у галузі зварювання, контролю і забезпечення якості у зварювальному виробництві, делегатом 5-ї комісії «Контроль і забезпечення якості» Міжнародного інституту зварювання (ІІW), членом редакційних рад журналів «ТД і НК» і «Сварщик», автором більше 200 наукових статей та більше 20 авторських свідоцтв і патентів. Він був нагороджений подякою «За заслуги» Держстандарту України, нагрудним знаком і сертифікатом Міжнародного інституту зварювання, грамотою «За особливий внесок у ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС» МНС України, почесною грамотою Київського міського голови «За вагомий особистий внесок у розвиток промисловості, багаторічну сумлінну працю і високий професіоналізм», відзнакою «Кращому дефектоскопісту» Українського товариства НКТД, Почесною грамотою Української асоціації якості «За сприяння розвиткові руху за якість і досконалість в Україні».

     Юрій Купріянович Бондаренко був світлою людиною і яскравою особистістю, незаперечним професіоналом в галузі НК і ТД, людиною компетентною, вольовою і доброзичливою. Прекрасні людські якості, висока ерудиція і комунікабельність здобули йому авторитет і заслужену повагу дефектоскопічної спільноти України.

     Світла пам'ять про нього назавжди залишиться в серцях усіх, хто його знав.
 

 


2022


Вийшов черговий номер Інформаційного бюлетеню "НК-інформ"

 

Пропонуємо Вам для ознайомлення онлайн-версію №1-2 за 2022 рік Інформаційного бюлетеню «НК-інформ» Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики: http://online.anyflip.com/ksals/uscz/mobile/.
Також Ви можете завантажити pdf-версію і роздрукувати текст за цим посиланням: documents\Journals_NK-inform.pdf

 


 

Нова монографія в галузі неруйнівного контролю

 

Вийшла з друку монографія викладачів Черкаського державного технологічного університету В.Я. Гальченка, Р.В. Трембовецької, В.В. Тичкова "Накладні вихрострумові перетворювачі з однорідною чутливістю", що присвячена створенню теорії сурогатного оптимального синтезу рухомих вихрострумових перетворювачів із однорідною чутливістю до дефектів порушень суцільності матеріалів і виробів. Книга призначена для наукових співробітників та інженерів, що працюють в галузі вихрострумового неруйнівного контролю, а також для аспірантів і студентів відповідних спеціальностей.

 


2021


Неруйнівний контроль на Міжнародному промисловому форумі

 

16-21 листопада 2021 року в Міжнародному виставковому центрі (м. Київ) відбувся ювілейний XX Міжнародний промисловий форум – найбільша промислова виставка в Україні, яка входить до переліку провідних світових промислових виставок і включає в себе спеціалізовані виставки у галузі металообробки, машинобудування та суміжних областей, а також насичену програму науково-практичних конференцій, семінарів, презентацій. Учасниками виставки є провідні промислові підприємства України, близького та далекого зарубіжжя. Щорічно під час форуму презентуються новітні промислові технології, обладнання, інструмент, комплектуючі, послуги.

Традиційно УТ НКТД проводить в рамках Форуму науково-технічний семінар з питань неруйнівного контролю в промисловості, але цього разу, з огляду на чергову хвилю коронавірусної хвороби і турботу про здоров’я потенційних учасників, ця традиція була порушена і семінар було перенесено.

В той же час, неруйнівний контроль було представлено в виставкових залах на стендах УТ НКТД, компаній НВФ «Ультракон», НВФ «Діагностичні прилади», «Новотест».

 


 

II науково-практична конференція «Неруйнівний контроль та моніторинг технічного стану»

6-10 вересня 2021 р. в Одесі в готелі «Аркадія» відбулась наукова-практична конференція «Неруйнівний контроль та моніторинг технічного стану», яка була організована Інститутом електрозварювання ім. Є.О. Патона, Українським товариством неруйнівного контролю і технічної діагностики та Міжнародною Асоціацією «Зварювання». Інформаційну підтримку конференції надали журнали «Автоматичне зварювання» та «Технічна діагностика та неруйнівний контроль».

Конференцію відкрив вітальним словом академік НАН України, директор ІЕЗ ім. Є.О. Патона акад. Крівцун І.В. Він відзначив значну роль неруйнівного контролю та моніторингу технічного стану в промисловості, будівництві та на транспорті в сучасній Україні.

Конференція хвилиною мовчання віддала шану  колегам, що пішли з життя в останній рік: Ткаченку А.А. (1953 р., Одеса – 2021 р., Кишинів) директору «INTROSKOP NDT SRL», м. Кишинів, президенту Молдавського товариства НКТД, Горкунову Е.С. (1945 р., Миколаїв – 2020 р., Єкатеринбург), академіку РАН, президенту Російського товариства НКТД в 2014-17 рр., Мітко Міховськи (1940 р. – 2021 р., Софія), президенту Болгарського товариства НК, Якубовичу І.П. (1959 р., Львів – 2021 р., Київ), провідному фахівцю НВФ «Діагностичні прилади».

В пленарних засіданнях конференції взяли участь більше 50 учених та спеціалістів з України, Німеччини та Естонії. На них було заслухано 27 доповідей. Ще 10 стендових доповідей було представлено авторами, які з різних причин не змогли приїхати в Одесу. В цілому на конференцію подали доповіді або брали участь в роботі без доповіді представники 30 підприємств та організацій з 17 міст. Тези доповідей, що були подані на конференцію, видано окремою збіркою. Її співавторами  стали 108 фахівців.

Одночасно працювала виставка засобів та матеріалів неруйнівного контролю та технічної діагностики, на якій 6 провідних підприємств України демонстрували свої найкращі розробки останніх років та пропонували передові технології і обладнання від своїх закордонних партнерів з усього світу.


 

Вітаємо з  85-річним ювілеєм

Володимира Олександровича Троїцького!

Колектив відділу №4 ІЄЗ ім. Є.О.Патона, правління та секретаріат УТ НКТД щиро вітають доктора технічних наук, професора, заслуженого діяча науки та техніки України, голову Українського товариства НКТД, члена Міжнародної академії НК Троїцького Володимира Олександровича з ювілеєм!

З 1976 р. В.О.Троїцький є незмінним керівником відділу неруйнівних методів контролю якості Інституту електрозварювання ім. Є.О.Патона НАН України, в якому представлені радіаційні, магнітні, акустичні, капілярні, вихорострумові, теплові та інші методи неруйнівного контролю.

Протягом багатьох років проф. Троїцьким В.О. ведеться розробка і впровадження систем рентгенівського, магнітного, ультразвукового, візуального та інших видів контролю на різних заводах, в тому числі на трубопрокатних і машинобудівних.

Професором Троїцьким В.О. створені теоретичні основи намагнічування складних деталей, сформульовані умови, що обмежують можливості магнітних методів з урахуванням розмагнічуючих чинників, геометрії деталей, форм частинок магнітного порошку, можливостей системи для намагнічування. Під його керівництвом впроваджена в різних галузях промисловості низка магнітних дефектоскопів, серед яких рухомі намагнічуючі пристрої на основі рідкоземельних металів і відповідні технології.

Під керівництвом проф. В.О.Троїцького створені комплекси для цифрової миттєвої (флеш) радіографії, які істотно більш ефективні, ніж плівкова радіографія, робочі місця рентгенолога для обробки і архівації R-зображень, документування результатів контролю; розроблено технологію діагностики тіл обертання (труб, реакторів і т.п.) без зняття ізоляції за допомогою тангенціального радіаційного просвічування.

Під керівництвом проф.В.О.Троїцького створені унікальні методики та прилади для неординарних завдань дефектоскопії таких, як УЗК поздовжніх і кільцевих швів з роздільною фіксацією дефектів шва і зон термічного впливу, з точним спостереженням за віссю зварних швів; апаратура для УЗК зварних з'єднань арматури, способи для пошарового контролю товстостінних конструкцій, тренажери для підготовки операторів УЗ контролю. Впроваджено пристрої для запам'ятовування і аналізу результатів УЗК, цифрові ультразвукові методи TOFD, SAFT для точного визначення розмірів внутрішніх дефектів, засновані на використанні дифрагованих хвиль і математичних методів побудови штучних апертур. Розроблено УЗ методики для знаходження дефектів типу матових плям і оксидних плівок, які не мають розкриття (обсягу) і є провісниками майбутніх втомних тріщин в швах контактного, дифузійного зварювання.

Під керівництвом В.О. Троїцького як заступника голови Технічного комітету із стандартизації ТК-78 «Технічна діагностика та неруйнівний контроль» було виконано роботи із розроблення і погодження більше 60 стандартів з проблем неруйнівного контролю і зварювання.

Від дня заснування в 1990 р. профессор Троїцький В.О. очолює Українське товариство неруйнівного контролю та технічної діагностики. Він є членом багатьох аналогічних товариств НКТД зарубіжних країн, в тому числі США, Великої Британії, Німеччини, Росії. Він активно працює у Міжнародному комітеті з НК (IСNDT) і в Європейській федерації з НК (EFNDT), бере участь в підготовці фахівців за програмами IAEA (МАГАТЕ), є членом комітету ISO ТС135 «Non-Destructive Testing» Міжнародної організації із стандартизації (ISO). Завдячуючи його контактам з провідними європейськими фахівцями в галузі НК, УТ НКТД був учасником європейських наукових проектів LRUСМ і SHIPINSPECTOR в галузі ультразвукового контролю. У 2008 р. спільно з іншими вченими В.О. Троїцький приймав участь у створенні Міжнародної академії НК (ANDTI), штаб-квартира якої знаходиться в м. Breshia (Італія).

Діяльність проф. В.О.Троїцького відзначена премією Ради міністрів СРСР і Державною премією України в галузі науки і техніки. Впродовж своєї наукової діяльності Троїцький В.О. підготував 14 кандидатів технічних наук, написав 15 книг, в тому числі шість навчальних посібників, підготував 850 друкованих праць.

Проф. В.О.Троїцький багато років є членом редколегії британського журналу INSIGHT, заст. головного редактора журналу «Технічна діагностика і неруйнівний контроль», членом ряду вчених рад, головним редактором інформаційного бюлетеню по неруйнівному контролю «НК - Інформ», заступником редактора міжнародного журналу «Территория NDT», який видається 11 національними товариствами з НК Європи та Ізраїлю.

Володимир Олександрович Троїцький все своє життя присвятив науковій діяльності, його праці – безцінний внесок у розвиток науки і техніки нашої країни!
 

Вельмишановний Володимире Олександровичу! Ми віримо, що ще довгі роки Ви, шановний Володимире Олександровичу, будете радувати нас новими відкриттями, сміливими рішеннями і цікавими розробками! Щиро бажаємо Вам міцного здоров'я, величезних успіхів, добра і благополуччя! І нехай ніякі цифри в календарі не нагадують, що впору відпочити, а зовнішні обставини не впливатимуть на Ваш оптимізм та міцність духу!
 


 

Про професійну співпрацю УТ НКТД

з Американським товариством неруйнівного контролю

 

В лютому 2021 року на новий термін було підписано двосторонню угоду про професійне співробітництво між УТ НКТД і Американським товариством з неруйнівного контролю (ASNT). Угода встановлює загальні принципи, яких обидві організації пропонують дотримуватися, співпрацюючи в обміні інформацією та знаннями у галузі НК.

Варто сказати, що співпрація між УТ НКТД и ASNT продовжується вже понад 20 років.

Новою угодою зокрема передбачено, що:

  • члени одного Товариства користуються привілеєм відвідувати та брати участь у конференціях, освітніх програмах та загальних зборах іншого Товариства на тій самій основі та за ті самі реєстраційні внески, що і член приймаючого Товариства;

  • кожне Товариство погоджується надати іншому одну безкоштовну копію свого офіційного видання;

  • кожне Товариство надає до двох безкоштовних членств для уповноважених осіб іншого Товариства;

  • керівний орган кожного Товариства може визначити спостерігача для участі в засіданні керівного органу іншого Товариства, на якому обговорюються питання, що становлять взаємний інтерес для обох організацій;

  • кожне Товариство надає іншому Товариству анонси конференцій, освітні програми, майбутні дати та місця проведення зборів, а також новини, що становлять взаємний інтерес, і які інше Товариство може побажати оприлюднити;

  • кожне Товариство може публікувати в своїх виданнях статті із публікацій іншого Товариства за умови, що спочатку запитується дозвіл у організації, яка володіє інтелектуальною власністю. Як USNDT, так і ASNT погоджується слідувати умовам політики друку іншої організації та дотримуватися міжнародних законів про інтелектуальну власність, які регулюють питання створення, захисту, спільного використання інтелектуальної власності;

  • кожна організація погоджується заохочувати відповідний сертифікаційний/технічний персонал співпрацювати між собою, намагаючись визначити, чи є сфери взаємної вигоди та інтересу щодо сертифікації та навчання персоналу з НК;

  • кожне Товариство повинне розглянути можливість надання іншому Товариству на безкоштовній основі виставкового стенду з метою сприяння його громадській діяльності.


 

Щорічне засідання Міжнародного комітету з неруйнівного контролю (ICNDT) відбулось 11 лютого 2021 року


У засіданні, яке проходило в форматі zoom-конференції взяло участь близько 45 представників національних товариств з неруйнівного контролю з усього світу. Українське товариство НКТД представляв заст. голови, член Міжнародної Академії неруйнівного контролю, к.т.н. М.Л. Казакевич.
Програма засідання включала наступні питання:
1. Привітання учасників засідання
2. Вступне слово Президента ICNDT докт. Sajeesh Babu
3. Звіт про діяльність ICNDT за 2020 рік (David Gilbert, генеральний секретар ICNDT)
4. Фінансовий звіт за 2020 рік (Gerhardt Aufricht, бухгалтер ICNDT)
5. Розгляд та затвердження Бюджету на 2021 рік (Gerhardt Aufricht, Sajeesh Babu)
6. Членські внески на 2021 рік (Gerhardt Aufricht, Sajeesh Babu)
7. Затвердження Робочих процедур ICNDT (Докт. Mike Farley, голова робочої групи WG 07)
8. Пропозиції щодо оновлення web-сайту ICNDT (Shohei Ooka)
9. Планування діяльності ICNDT (Sajeesh Babu, Mike Farley)
10. Звіт консультативного комітету (Mike Farley)
11. Про перенесення Всесвітньої конференції по НК в Кореї (WCNDT 2020) (Докт. Younho Cho)
12. Планування наступних засідань ICNDT (David Gilbert)

 


 

До 25-річчя створення в ДП "Укрметртестстандарт" лабораторії вимірювань у сфері неруйнівного контролю

 

Державне підприємство «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» (ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ») виконує функції Державного наукового метрологічного центру, Головного центру державної метрологічної служби України, Головного центру державної служби стандартних довідкових даних про фізичні сталі та властивості речовин і матеріалів, Головної організації з державних випробувань засобів вимірювальної техніки та Головної організації в Україні за близько 40 видами та підвидами вимірювань.

Основними функціями діяльності ДП "УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ" є:

  • надання підприємствам, установам, організаціям і громадянам консультаційних, інформаційних послуг у сфері стандартизації, метрології, оцінки відповідності (сертифікації), систем управління та захисту прав споживачів;

  • здійснення наукової, науково-технічної, науково-організаційної та іншої діяльності в сфері стандартизації, метрології, оцінки відповідності (сертифікації) та захисту прав споживачів;

  • виконання робіт, надання послуг у сфері стандартизації, метрології, оцінки відповідності (сертифікації).

В 1996 році ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» запровадило в свою діяльність новий напрямок – метрологічне забезпечення засобів неруйнівного контролю. Для цього в структурі відділу вимірювань віброакустичних величин (керівник – Андрій Іващенко) було створено спеціалізовану лабораторію вимірювань у сфері неруйнівного контролю. На початковому етапі виконувалась повірка ультразвукових дефектоскопів та товщиномірів.

З роками нарощувалася та удосконалювалася еталонна база, до відділу прийшли молоді талановиті співробітники, зростала якість метрологічних робіт. Це дозволило значно розширити номенклатуру приладів, що повіряються. Було освоєно повірку вихрострумових та магнітопорошкових дефектоскопів, стандартних зразків, акустико-емісійних комплексів, приладів що застосовуються у будівництві для контролю параметрів залізобетонних конструкцій.

 

На сьогоднішній день ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» проводить роботи з повірки та калібрування вищезазначеного обладнання, а також оцінку відповідності дефектоскопів вимогам Технічних регламентів.

Провідні спеціалісти відділу вимірювань віброакустичних величин є членами Українського товариства неруйнівного контролю та технічної діагностики, приймають активну участь у роботі національних конференцій і наукових семінарів з неруйнівного контролю, що організуються Товариством.


 

До 30-річчя Науково-виробничої фірми «ЗОНД»


ТОВ «Науково-виробнича фірма «Зонд» зареєстрована 21 листопада 1990 р. як самостійне підприємство, створене на базі відділу неруйнівного контролю Івано-Франківського інституту (тепер – Національний технічний університет) нафти і газу за ініціативою колективу науковців-однодумців. У 2020 р. підприємству виповнилося 30 років і весь цей час фірма цілеспрямовано і комплексно працює в напрямку забезпечення експлуатаційної надійності об’єктів підвищеної небезпеки з довготривалим терміном експлуатації: розробляє стандарти різних рівнів (національні, галузеві, стандарти організацій нафтогазової галузі), а також надає послуги з експертного обстеження (технічного діагностування) об’єктів підвищеної небезпеки, з сертифікаційних випробувань продукції.

 

У 1995 ТОВ «Науково-виробнича фірма «Зонд» призначена головною організацією, вповноваженою формувати політику і вирішувати всі питання технічного та методичного забезпечення, підготовки й атестації фахівців нафтогазової галузі в сфері неруйнівного контролю та технічної діагностики (НКТД). Політика фірми як головної організації полягала у системному – організаційному, технічному, методичному та кадровому – забезпеченні якості НКТД у нафтогазовій галузі, що сприяє підвищенню безпеки об’єктів з високою ціною відмов, захисту довкілля та раціональному використанню матеріальних ресурсів і тим самим позитивно впливає на суспільство.

 

У 1994 році в ТОВ «Науково-виробнича фірма «Зонд» утворений випробувально-діагностичний центр (ВДЦ) для надання послуг з НКТД. У 1995 році створений Атестаційний центр з підготовки й атестації фахівців з НК для нафтогазової галузі. У 1996 році ТОВ «Науково-виробнича фірма «Зонд» створює й акредитує в Держстандарті України Випробувальну лабораторію, яка в 1999 році розширює галузь акредитації і перетворюється у Випробувальний центр (ВЦ), а в 2007 році ВЦ акредитовується в НААУ. У 2010 році Держгірпромнагляд України уповноважив ТОВ «Науково-виробнича фірма «Зонд» проводити первинний та позачерговий технічний огляд об’єктів підвищеної небезпеки, визначивши її уповноваженою організацією. У грудні 2018 року ТОВ «Науково-виробнича фірма «Зонд» створює Орган з інспектування, який у 2020 р. пройшов акредитацію в НААУ на відповідність вимогам ДСТУ EN ISO/IEC 17020:2019 «Оцінка відповідності. Вимоги до роботи різних типів органів з інспектування».

 

Основною спеціалізацією ТОВ «Науково-виробнича фірма «Зонд» є неруйнівний контроль, випробування та експертне обстеження (технічне діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, особливо на об’єктах нафтогазового комплексу. Фірма виконує повний цикл робіт у цій галузі, починаючи від стадії наукових досліджень.

 

 

Кафедрі енергетичного менеджменту та технічної діагностики

Івано-Франківського НТУ нафти і газу – 15 років

 

Створенню кафедри, що спеціалізується на неруйнівному контролі, технічній діагностиці і енергетичному менеджменті, передували ряд знакових подій в університеті. В 1981 р. в СКТБ «Надра» при Івано-Франківському інституті нафти і газу було створено відділ № 4 «Неруйнівний контроль в нафтогазовій галузі» під керівництвом завідувача відділу О.М. Карпаша. В 1991 р. за ініціативи та організаційного сприяння відділу №4 СКТБ «Надра» в ІФІНГ створена кафедра для підготовки фахівців за спеціальністю «фізичні методи інтроскопії» (з 1995 року – «прилади та системи неруйнівного контролю»). В 1993 р. на кафедрі буріння ІФДТУНГ було запроваджено викладання предмету «Технічна діагностика бурового обладнання». В травні 2005 року на факультеті нафтогазопроводів ІФНТУНГ під керівництвом професора Карпаша Олега Михайловича була створена кафедра «Технічної діагностики і моніторингу» і відкрито філіал кафедри на ТзОВ «НВФ «ЗОНД». Збільшення об’ємів науково-дослідних робіт співробітників кафедри в напрямку енергетичного аудиту та енергетичного менеджменту та початок підготовки кафедрою спеціалістів у даній галузі спричинили зміну назву кафедри, яка з 2014 року є кафедрою енергетичного менеджменту і технічної діагностики.

На даний час для студентів на кафедрі викладаються навчальні курси:  технічна діагностика систем нафтогазопостачання, технічна діагностика бурового обладнання та інструменту, контроль якості зварювання, основи метрології, стандартизації та контролю якості, методи та засоби неруйнівного контролю матеріалів та виробів, методи контролю стану робочих поверхонь, методи екологічної діагностики, екологічна стандартизація і сертифікація, методи та засоби технічної діагностики зварних з’єднань та конструкцій нафтогазового господарства, нетрадиційні енергоресурси, енергетичний аудит, енергетичний менеджмент, енергоощадність в енергетичних установках, інформаційні технології в енергетиці, метрологія і стандартизація,  сучасні методи обробки інформації в інженерних дослідженнях, основи забезпечення ефективного використання енергії, енергоефективність та енергопланування, стандартизація, сертифікація та управління якістю туристичних послуг. З 2015 р. кафедра має право готувати магістрів за спеціалізацією 8.05070108 «Енергетичний менеджмент» освітньо-кваліфікаційний рівень: магістр з енергетичного менеджменту з ліцензованим обсягом 15 осіб.

Науково-дослідна і навчально-методична діяльність кафедри ЕМ і ТД здійснюється за такими основними напрямками: розробка високоефективних методів і засобів неруйнівного кон­тролю якості бурового, нафтогазопромислового обладнання; розроблення нових неруйнівних методів та технологій визначення міцнісних характеристик металоконструкцій довготри­валої експлуатації; дослідження мікроструктурних змін в матеріалах, які використовуються в нафтогазовій галузі, неруйнівними методами; розробка та впровадження засобів та технологій діагностування обсадних колон на підземних сховищах газу; комплексна оцінка технічного стану насосно-компресорних труб; розроблення нового методу безконтактного акустичного контролю геометричних характеристик металоконструкцій; розроблення нового методу контролю енергетичних характеристик природного газу; створення пересувної комп'ютеризованої лабораторії для оцінки технічного стану та прогнозування залишковою ресурсу бурового і нафто­газовидобувного устаткування; розробка та впровадження технічних засобів і технологій НК і ТД бурового, нафтогазопромислового обладнання та інструменту; надання організаційної, методичної та технічної допомоги при декларуванні безпеки об'єктів підвищеної небезпеки.

Кафедра має сучасну лабораторну базу, при кафедрі функціонує науково-дослідна лабораторія неруйнівного контролю і технічної діагностики об'єктів нафтогазового комплексу. На кафедрі діє аспірантура і докторантура.

Посилання на повний текст статті